Restauratiewerken hebben geen geheimen voor A2Z Renovatie

A2Z Renovatie heeft doorheen de jaren een stevige reputatie opgebouwd in restauratiewerken in Zedelgem. Maak kennis met enkele van onze projecten en ontdek wat we ook voor u kunnen doen.

Kortrijkse paardjesmolen van 't Fort krijgt een totale make-over

De congregatie van de Zusters van Liefde van Jezus en Maria kocht in 1840 een stuk grond aan het Plein in Kortrijk. Kort daarop begon de bouw van een klooster met meisjespensionaat naar ontwerp van Justin Bruyenne uit Doornik, de huisarchitect van de Zusters. In 1846 werd een kleuterschool gebouwd voor kinderen uit arme gezinnen, op de plaats waar de basisschool 't Fort zich nu bevindt.

Naar aanleiding van 75 jaar Belgische onafhankelijkheid werd de tuinaanleg grondig gewijzigd. In 1903 werd de vijver uitgebreid waardoor deze beter bevaarbaar werd voor de leerlingen met hun roeibootjes. De oorspronkelijke tuin werd vervangen door een Engelse landschapstuin. Naast de tuin werd de oude loofgang met lindes terug in ere hersteld. Aanpalend bouwden de Kortrijkse timmerlieden en houtbewerkers een kinderpaardenmolen en schonken deze aan de kleuterschool van 't Fort. Dit is een unicum in de pedagogische geschiedenis waarbij in schoolverband aandacht besteed werd aan het vermaak van de kinderen.

De Paardenmolen is omgeven door een houten afsluiting waarop het dak rust. De houten dakconstructie was tot 2005 bedekt met stro. De top heeft een metalen afdekking. Een houten vleugelpoort geeft toegang tot de eigenlijke molenconstructie. Een houten draaischijf is opgehangen aan een ijzeren constructie en draait op een rechtstaande as. Op het plateau zijn vier vaststaande galopperende paarden met bijhorende sleden bevestigd. De dieren zijn voorzien van ijzeren voetsteunen voor de kinderen. De molen dient geduwd te worden om in beweging te komen.

Wie vóór 1993 in de basisschool 't Fort school liep, heeft meer dan waarschijnlijk zijn broek versleten op de unieke paardenmolen. Om veiligheidsredenen raakte de molen in onbruik en begon het verval. Een afgezaagde boom had zich midden in de constructie geworteld, met alle gevolgen vandien. In 2003 werd de paardenmolen samen met de tuin als stadsgezicht beschermd. De molen werd afgebakend met een omheiningsdraad en wacht op restauratie.

10 jaar later werd het restauratiedossier door erfgoed goedgekeurd en kan de restauratie beginnen. Het herstellen van dit bescherm monument kost handenvol geld en moet uiteraard gebeuren volgens de regels van de kunst. Ook het aanpassen van de molen aan de veiligheidsnormen is één van de prioriteiten bij de restauratie.

De firma A2Z Renovatie mag trots dit project toevoegen aan hun lijst van prachtige, gerestaureerde monumenten.

 

Restauratie oudste café gestart

Na meer dan 10 jaar leegstand is de restauratie aangevat van Oud Cortryck, het oudste café van Kortrijk. Midden 2016 worden er weer pintjes getapt in het 17de-eeuwse huisje. Het project van brouwerij Verhaeghe uit Vichte zet de revival van de Wijngaardstraat nog meer kracht bij.

Het beschermde huis met witte trapgevel bevindt zich in de Wijngaardstraat naast Piets Brilcenter, vlakbij de Vlasmarkt in hartje Kortrijk. Eindelijk is dan toch de restauratie gestart. Tot grote tevredenheid van de handelaars in de Wijngaardstraat, die aan Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) vroegen om spoed te zetten aan het dossier. De Vlaamse overheid maakte 132.000 euro vrij om de restauratie, die in totaal 400.000 euro kost, mee te helpen bekostigen. Aannemer A2Z Renovatie uit Zedelgem is de werken gestart. De restauratie duurt een jaar omdat het pand in een erg slechte staat is. Er wordt ook een archeologisch onderzoek uitgevoerd. "Dit laat-middeleeuwse huisje is erg interessant", zegt archeoloog Philippe Despriet. "Zo vonden we een sterfput, waarin huishoudelijk afval werd gedumpt. We hopen in die put stukgeworpen bekers en glas- en aardewerk te vinden."

Het oudste café van Kortrijk heeft een rijke geschiedenis. Zo sprak men in de negentiende eeuw over herberg In den Biervoerder. Later werd dat Copper Kettle Inn en De Ton om uiteindelijk een goeie tien jaar geleden te eindigen als Oud Cortryck. "Die naam blijft behouden", zegt Alex Demeyere van architectenkantoor Demeyere. "Op het gelijkvloers komen losse tafels en stoelen, een toog centraal, een keuken, sanitair voor dames en personen met een beperking en een gelagzaal achteraan. Dat wordt de ontvangstruimte voor toeristen."

"De stadsgidsen zullen het café in hun routes opnemen. We gaan de historiek van het beschermde gebouw zeker respecteren. Zo wordt de unieke trapgevel in ere hersteld. En het breed raam vooraan wordt opnieuw vervangen door twee ramen, want zo zag de gevel er vroeger uit."

Een uitbater is er nog niet. "Maar brouwerij Verhaeghe heeft al enkele interessante contacten", vervolgt Demeyere. Wie interesse heeft, kan zich nog altijd aanmelden in de brouwerij in Vichte.

 

Restauratie kiosk Astridpark

De kiosk is gebouwd in 1858 door het 'Atelier de Sculpture L. Le Soinne en J. Witmeur' uit Luik naar het model van de kiosk in Verviers. Ze bestaat uit een stalen structuur in combinatie met gietijzer die is opgebouwd op een sokkel uit metselwerk, langs de buitenzijde bekleed met blauwe hardsteen. Het dak is verder afgewerkt met hout en afgedekt met een zinken dakbedekking. De decoratieve elementen zijn uit gietijzer.

In 1995 werd de toen groen geschilderde kiosk herschilderd in het kleurenpalet van voor de restauratiewerken. Daar deze kleuren slechts een interpretatie waren van de teruggevonden ontwerptekeningen van kunstschilder Tulpinck, werd voor aanvang van de restauratiewerken beslist om via stratigrafisch onderzoek te zoeken naar de authentieke kleuren. Dit onderzoek leverde helaas niet veel bruikbare resultaten op. Slechts enkele originele kleuren werden teruggevonden doch onvoldoende om alle oorspronkelijke kleuren exact te kunnen bepalen. In overleg met dienst Monumentenzorg van de Stad werden de huidige toegepaste kleuren vastgelegd op basis van de teruggevonden kleuren van het kleuronderzoek en de ontwerptekeningen van Tulpinck.

Door de firma A2Z uit Zedelgem, gingen de restauratiewerken van start op 21 mei 2014. Er werd een stelling geplaatst zowel langs de buitenzijde van de kiosk als langs de binnenzijde. Het geheel werd afgeschermd met doeken om optimaal te kunnen voortwerken tijdens regendagen.

Na grondige inspectie werd al snel duidelijk dat de kiosk, zoals reeds werd vastgesteld bij de opmaak van het dossier, in zeer slechte staat was. Hierna een overzicht van de vastgestelde toestand en de ingrepen die werden uitgevoerd:

  • De verbindingen van de hoofdstructuur waren niet overal meer intact en waren dringend aan vernieuwing / herstel toe. De gietijzeren constructie hing nog nauwelijks aan elkaar en vertoonde op verschillende plaatsen kraters. De stabiliteit van het geheel werd grondig onderzocht en waar nodig werden nieuwe verbindingen geplaatst. Deze werden uitgevoerd in inox en zoveel mogelijk verdoken geplaatst, zoals dit ook oorspronkelijk ook was.

     

  • De houten secundaire structuur was niet meer voldoende verankerd en zeer sterk verweerd. Zowel de houten dakbebording, de houten beplanking als de houten secundaire structuur werd vervangen door nieuwe delen, gemaakt naar oorspronkelijke vormgeving. Ook de bevestigingswijze van deze onderdelen gebeurde analoog aan de oorspronkelijke toestand.

     
  • De zinken dakbedekking was sterk verweerd alsook de decoratieve elementen bovendaks waren sterk aangeslagen. De zinken dakbedekking werd volledig vernieuwd met uitzondering van deze van de topbekroning. Deze werd behouden daar het zink alsook de verbindingen nog in goede staat waren. De topbekroning werd teruggeplaatst opdat deze in de toekomst apart kan worden hersteld / vernieuwd zonder dat er moet gewerkt worden aan de rest van het dak.

  • De gietijzeren onderdelen werden volledige gestraald en behandeld met het Zinga-filmverzinkingssysteem, m.a.w. een antiroest-behandeling op basis een speciale zinkcoating . Alvorens de beschermlaag werd aangebracht werden de verbindingen hersteld of al dan niet vervange. Tevens werden alle kraters gedicht. Na het aanbrengen van de beschermende behandeling werd het geheel afgeschilderd met minimum 2 lagen.



  • De schilderlaag die aanwezig was op de blauwe hardsteen werd volledig verwijderd door middel het reinigen met verzadigde stoom in combinatie met lagedrukstralen. Gezien her en daar wat beschadigingen aanwezig waren werden deze hersteld met herstelmortel specifiek voor blauwe hardsteen. De gehele sokkel werd beschermd met een semi-permanent graffitisysteem, dit wil zeggen dat er na de reiniging van eventueel aangebrachte graffiti er een nieuwe laag antigraffiti dient te worden aangebracht.
  • De bestaande trap werd verwijderd daar deze zeer onveilig was en een vreemd element was bij het authentieke karakter van de kiosk. Naar analogie met de kiosk van Verviers werd geopteerd om een nieuwe trap te plaatsen uitbekleed in blauwe hardsteen. Uit veiligheidsoverwegingen werd de trap, in tegenstelling met deze van de kiosk van Verviers, voorzien van een nieuwe trapleuning.
  • De betonplaat aan de onderzijde van het platform van de kiosk kende redelijk veel betonrot, de wapening van het beton lag bloot en op was op enkele plaatsen doorgeroest waardoor de stabiliteit van het geheel in gedrang zou kunnen komen. De beschadigingen werden hersteld met betonherstel mortel.
  • De afwatering van het platform was niet meer optimaal en zorgde voor lekkage naar de onderzijde van de kiosk. De vloer werd volledig verwijderd en voorzien van een waterdichtingslaag. Een nieuwe vloer uit blauwe hardsteen met hetzelfde vloerpatroon werd geplaatst.
  • Gezien de elektriciteit geheel verouderd was werd deze ook volledig vernieuwd. Aan de bovenzijde van elke kolom bevindt er zich een nieuwe spot.

Heden triomfeert de kiosk terug als een feestelijk monument in het Astridpark en nodigt deze uit voor een bezoek van jong en oud.

 

Restauratie van het acetyleenfabriekje in het Kasteel van Poeke

Dit 17de-eeuwse waterkasteel werd in 1977, samen met het omliggende park van 56ha, eigendom van de gemeente.
Het kasteel en het park met zijn bijzondere aanleg zijn het pronkstuk van het kunsthistorisch patrimonium van Aalter.

Restauratie van de woonst van Jef Nys, striptekenaar van Jommeke


Het huisje waar Jef NYS, striptekenaar en geestelijke vader van Jommeke, een deel van zijn jeugd doorbracht, wordt gerestaureerd door de gemeente Koksijde. Na de restauratie zal dit gebouw opengesteld worden voor het publiek waarbij dit woonhuis in zijn glorie van weleer zal hersteld en ingericht zijn met aandacht voor Jef Nijs, Jommeke, het leven in Koksijde en de visserij in Koksijde.

Back to Top